Холестерин = Холестерол. Ще одна медична омана.

Відомий віденський хірург і вчений Теодор Більрот (широко відомий авторськими операціями з видалення частини шлунка при виразковій хворобі) попросив своїх учнів провести цікавий дослід. У кіз та овець видаляли щитовидну залозу. Результат виявився абсолютно парадоксальним. Операція призвела до різкого стрибка рівня холестерину і тотального атеросклерозу артерій, в т.ч. коронарних. Отже, у травоїдних тварин, які ніколи не пробували тваринної їжі, яка містить холестерин, розвинувся атеросклероз.

Було запідозрено, що знижена функція щитовидної залози може призвести до атеросклерозу. Пізніше ці припущення були підтверджені на людях. Саме недостатня функція щитовидки, а не тваринні жири, є однією з головних причин атеросклерозу. Починаючи з ХIХ століття атеросклероз успішно лікували малими дозами гормонів щитовидної залози.

  Біохімія холестеролу. Холестерол відноситься до класу стероїдних ліпідів. В основі будови його молекули лежить поліциклічна структура циклопентанпергідрофенантрену або стеран.

Холестерол синтезується в організмі людини складним багатостадійним процесом з ацетил коензиму А та/або споживається з їжею.   Важливим фактором метаболізму холестеролу є здатність його інгібувати власний синтез. Це означає, що при його найменшому надлишку в організмі здорової людини синтез цієї сполуки буде гальмуватися. І навпаки, низька концентрація холестеролу або, що теж важливо, його похідних в крові буде стимулювати синтез холестеролу. Холестерол це сполука, яка є вихідною речовиною при синтезі стероїдів, гормонів статевої сфери, кори надниркових залоз, вітаміну D, а також 90% всього холестеролу витрачається на синтез холевих кислот жовчи. Він є невід’ємною складовою частиною клітинних мембран, рецепторів, внутрішніх клітинних структур. Роль його в функціонуванні організму може бути все ще недооцінена.

Важливе значення має транспорт холестеролу в організмі. З огляду на дуже погану розчинність холестерину в воді, і в крові, холестерол переноситься в тканин з печінки і з тканин в складі складних частинок, що містять білковий компонент і називаються ліпопротеїнами. Аналіз концентрацій ліпопротеїнів різної щільності може служити для діагностики якості метаболізму холестеролу в організмі.
Висока концентрація холестерину в крові не є наслідком вашої дієти.

У другій половині ХХ століття з’явилася теорія, наслідки якої рівносильні проведенню масового геноциду. Народження теорії про те, що причиною атеросклерозу є вживання тваринної їжі, яка містить холестерин, було замішано на егоїзмі вчених та жадібності фармацевтичних компаній. Жертвами її пали багато мільйонів хворих на атеросклероз. Серед жертв опинився і президент США Дуайт Ейзенхауер, якого відразу після першого інфаркту міокарда лікарі посадили на низькохолестеринову дієту.

Незважаючи на дієту, рівень холестерину продовжував наростати. Чим жорсткіше обмежували тваринні жири, тим вище піднімався рівень холестерину. Разом з холестерином зростала і вага. Результат неправильного лікування виявився сумним: у президента трапилося ще кілька інфарктів, що в кінцевому підсумку призвело до серцевої смерті. Президентів лікують не найрозумніші лікарі. Якби лікар президента D. White прислухався до порад свого знаючого колеги B. Barnes, то можливо хід всієї історії і напрям наукових досліджень пішли б зовсім іншим шляхом.

Багато мільйонів доларів були кинуті в топку безрезультатних наукових розробок з метою підтвердити «винність» тваринних жирів у виникненні атеросклерозу та інфаркту міокарда. До сьогоднішнього дня ніяких реальних доказів надано не було. Проте широкій публіці про це не повідомили, а антихолестериновий препарат ліпітор успішно утримує лідерство по продажах.

Знизити рівень холестерину президенту Ейзенхауеру міг би допомогти ще один засіб: виключення з дієти «щільних» вуглеводів. Саме солодка, багата крохмалем і рафінована їжа є другою за важливістю причиною високого рівня холестерину та атеросклерозу артерій міокарда.

А між тим ще батько фізіології Рудольф Вірхов писав про те, що холестерин ніколи не був причиною атеросклерозу, а з’являється тільки на кінцевій стадії пошкодження артерій. Холестерин приходить для «загоєння рани», але ніколи не був причиною появи цієї «рани», стверджував учений. Підвищений рівень холестерину є лише ознакою запалення в організмі, але не його причиною. Ушкоджують стінки артерій безліч чинників. Наприклад, підвищений рівень глюкози та інсуліну в крові.

Важливий Факт. Не дивно, що половина людей, які перенесли інфаркт міокарда, мали нормальний рівень холестерину. І навпаки, у людей з низьким холестерином рівень смертності вища в 2 рази.

Доказів неспроможності холестеринового міфу можна навести безліч. Наприклад, населення північної частини Індії вживає в 17 разів більше тваринного жиру, ніж населення південної її частині. Однак частота атеросклерозу артерій міокарда на півночі в 7 разів нижча.
Міф:  Рівень концентрації холестеролу  у кожної людини повинен бути однаковим.

Холестерин є незамінною речовиною, що володіє до того ж протимікробними властивостями. Він необхідний як для внутрішньоутробного розвитку мозку плоду, так і для нормальної функції центральної нервової системи. Не даремно 23% запасів холестерину знаходиться в мозку. Якби багато поколінь наших предків перебували б на низькохолестериновій дієті, то, боюся, мозок людини став би схожим на медузу. Не дивно, що саме низький рівень холестерину призводить до зниження пам’яті у людей середнього та старшого віку.

Важливий Факт. Особливо необхідно підкреслити життєву необхідність холестерину в якості будівельного матеріалу для синтезу вітаміну Д і гормонів, зокрема статевих і гормонів надниркових залоз. Саме низькохолестеринове харчування послаблює можливості організму в боротьбі зі стресом.

Відсутність тваринних жирів в раціоні змушує печінку працювати з перевантаженням. Оскільки холестерин критично необхідний для життєдіяльності, печінка змушена синтезувати його з того, що є в наявності – з вуглеводів. Синтез холестерину вимагає від печінки мобілізації гігантських ресурсів. Відсутність холестерину в харчуванні – це справжня криза для печінки! Чи не краще дати їй можливість зайнятися роботою по виведенню токсинів?

Боюся, що ніхто не знає про те, що холестерин є антиоксидантом. І зниження його рівня збільшує ризик розвитку раку, сексуальної дисфункції, порушення пам’яті, хвороби Паркінсона, інсульту (так, інсульту!), агресивної поведінки і навіть самогубства. Чи не тому в помішаної на низькожировій дієті Америці відбувається так багато випадків застосування вогнепальної зброї з метою масового вбивства, наприклад в школах? Так що моя вам порада: якщо хтось хвалиться тим, що у нього низький рівень холестерину, краще будьте з такою людиною гранично ввічливі…

Дивний Факт. Ніхто не стане стверджувати, що сивина є причиною старості. Аналогічно холестерин не є причиною інфаркту міокарда. Міф про холестерин призвів до того, що ворогами серцевого здоров’я оголошено надзвичайно корисну для здоров’я їжу – тваринний жир. Справа дійшла до абсурдного «обрізання»: білок відрізали від жовтка, і стали викидати найкориснішу частину яйця.

Прийшов час для урочистих похоронів міфу про вину холестерину в інфаркті міокарда; і зробити це слід з гучним військовим салютом. Щоб залпи салюту почуло якомога більше ошуканих людей.

Автор: О. І. Сіньова, канд. мед. наук – лікар, фахівець з натуральної медицини.
Джерело.

Дізайн: Майстерний Хімік © 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *