Яєчний білок як медичний клей

Закриття хірургічного розрізу зазвичай включає в себе накладення швів, при якому простромлюються і пошкоджуються здорові шкіра і навколишні тканини, що може викликати запалення. Біоадгезивні клеї здатні вирішити цю проблему, до того ж клей також не потрібно видаляти пізніше. Однак, багато з доступних в даний час клеїв мають низьку адгезійну міцність або, щонайменше, дещо токсичні.

Gaoxing Luo, Південно-західна лікарня та Третій військовий медичний університет, Чунцин, Китай, Malcolm Xing, Південно-західна лікарня та Університет Манітоби, Вінніпег, Канада, та їх колеги розробили простий процес, за допомогою якого можливо перетворити яєчні білки в медичний клей. Команда висушувала яєчні білки на повітрі та перетирала сухий білок в порошок. Клей отримували  шляхом змішування свіжоприготованого порошку з деіонізованою водою та негайно застосовували.

Адгезійні властивості клею перевіряли за допомогою скляних слайдів, зразків із шкіри свиней та полідиметилсилоксану (PDMS). Було знайдено, що отриманий клей забезпечував більш міцну адгезію, ніж багато комерційно доступних медичних клеїв, і навіть добре склеювання здійснювалося під водою. Команда також використовувала клей для нанесення нанофібритних мембран, які потім були випробувані in vivo під час загоєння ран у щурів. Було встановлено, що клей добре працює і не викликає довгострокової запальної реакції. На думку дослідників, цей матеріал має потенціал як медичний клей завдяки його простому виготовленню, властивої йому нетоксичності та низькій вартості.

Egg Protein as Medical Glue

Author: ChemistryViews.org
Published: 18 July 2017
Copyright: Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim
Source / Publisher: Advanced Healthcare Materials/Wiley-VCH
Egg Albumen as a Fast and Strong Medical Adhesive Glue.
Kaige Xu, Yuqing Liu, Shousan Bu, Tianyi Wu, Qiang Chang, Gurankit Singh, Xiaojian Cao, Chuang Deng, Bingyun Li, Gaoxing Luo, Malcolm Xing. Adv. Healthcare Mater. 2017.
DOI: 10.1002/adhm.201700132

Переклад та дізайн Майстерний Хімік © 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *